Rondleidingen Duurzame Kost
LET OP: Vanwege de verhuizing van Duurzame Kost zijn er tijdelijk geen rondleidingen meer. In ieder geval t\m januari 2021, wij houden u verder op de hoogte!
Over Duurzame Kost
Stichting Duurzame Kost is een organisatie die een zinvolle en leerzame werkplek biedt aan mensen die langs de kant van de arbeidsmarkt staan en zich op deze manier in een veilige omgeving kunnen voorbereiden op een volgende stap in hun loopbaan.
Dit doen we door in onze kas in Vortum en onze City Farm op Strijp S in Eindhoven met inmiddels een 15 -tal medewerkers op een unieke manier duurzame groenten te telen en te verkopen.

WAAROM
De stichting Duurzame Kost gelooft in een wereld waarin voedsel op een verantwoorde wijze wordt verbouwd.
Van uitputten, schaalvergrotingen, specialiseren en uitbesteden in land- en tuinbouw willen wij naar een systeem van kringloop, lokaal, combineren en zelf bijdragen aan een gezonde samenleving.
DUURZAME VISIE
Duurzame voedselvoorziening voor de toekomst, dat is waar Duurzame Kost zich voor inspant.
Dit doen wij met thema’s zoals:
Inspiratie, CO2 reductie, MVO, greenkey, Milieu impact, next economy, disruptive thinking, sustainability, food for the future, urban farming, indoorfarming, community supported agriculture, zorgtuinderij, participatie, autisme.
Duurzame Kost organiseert naast rondleidingen ook seminars, werklunches, workshops en diners in onze farm vanuit diverse invalshoeken.
ONS AANBOD
Een kijk achter de schermen van de grootste circulaire indoorfarm van West Europa midden in Eindhovens Strijp S
Naast uitleg over het systeem wordt ruim aandacht besteedt aan de basisprincipes van circulaire landbouw en voedselproductie.
In de kas is ruim de tijd voor het stellen van vragen en het proeven van de diverse gewassen.

Eerlijke, circulaire, duurzame en lokale groenten
De groenten die de Stichting Duurzame Kost produceert wordt geteeld met behulp van aquaponics. Aquaponics is in Europa nog vrij onbekend: het is een uniek systeem dat hydrocultuur (planten kweken op water) combineert met aquacultuur (vissen kweken).
De vissen leveren de benodigde voedingsstoffen voor de plantengroei –in de vorm van mest– en de planten filteren op hun beurt weer het water voor de vissen.
Voordelen hiervan zijn:
Eerlijke groenten, want: geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest of antibiotica (de enige toevoeging is visvoer)
Schone groente (geen zand) dus gebruiksklaar
Minimum aan waterverbruik (wordt rondgepompt in een gesloten systeem)
Geteeld vanuit biologisch zaad

INFORMATIE
Dit systeem gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd, en alleen het water wat de planten opnemen (of het water dat verdampt) moet bijgevuld worden. Bovendien is het niet afhankelijk van vruchtbare aarde. Echte verse vis zorgt voor een veilige en gezonde bron van eiwitten. Ook maakt dit systeem géén gebruik van grote, milieuvervuilende landbouwmachines en er worden nooit stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de vissen of de planten. Hormonen, antibiotica en andere vis-additieven zijn schadelijk voor de planten en worden dus niet gebruikt. Er is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om een pomp van 50 watt en beluchting van 12 watt te laten draaien.

RONDLEIDINGEN
Iedere vrijdagmiddag of op afspraak voor groepen groter dan 10 pers. organiseren wij rondleidingen in onze City Farm.
Prijs € 7,50 pp incl. koffie of thee
Duur: 1 uur
Aanmelden via info@duurzamekost.nl
Voor extra informatie of een rondleiding op maat in onze Cityfarm / kas bel of mail Jos Hakkennes
- T: 06 51 83 17 39
- M: jos@duurzamekost.nl