AQUAPONICS

Een aquaponicssysteem is een duurzaam systeem voor voedselproductie dat aquacultuur combineert met hydrocultuur in een circulair systeem. Bij aquacultuur komen de uitwerpselen van de gekweekte vissen als afvalstoffen in het water terecht. Hierdoor kan het water giftig worden. Bij een aquaponicssysteem dienen deze uitwerpselen juist als voeding en onderdeel van het systeem. Bacteriën in het hydroponics-gedeelte breken deze af tot voedingsstoffen voor de planten. Het water uit dit onderdeel circuleert vervolgens zonder afvalstoffen terug naar het aquacultuur-gedeelte.

INFORMATIE

Dit systeem gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd, en alleen het water wat de planten opnemen (of het water dat verdampt) moet bijgevuld worden. Bovendien is het niet afhankelijk van vruchtbare aarde. Echte verse vis zorgt voor een veilige en gezonde bron van eiwitten. Ook maakt dit systeem géén gebruik van grote, milieuvervuilende landbouwmachines en er worden nooit stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de vissen of de planten. Hormonen, antibiotica en andere vis-additieven zijn schadelijk voor de planten en worden dus niet gebruikt. Er is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om een pomp van 50 watt en beluchting van 12 watt te laten draaien.

1
Biologisch voedsel wordt via het voedingssysteem automatisch aan de vissen gevoerd.
2
In het aquarium worden vissen gekweekt. De vissen leven van dit voedsel en produceren vervolgens uitwerpselen.
3
Water circuleert door het systeem. Water gevuld met voedingsstoffen wordt naar het groeibed voor de planten gepompt, waarna het opnieuw gefilterde water weer terug in het vissenreservoir gepompt wordt.
4
In het groeibed verzamelt zich het water dat rijk is aan voedingsstoffen. De wortels van de planten nemen dit op en de planten gebruiken dit als voedsel.
5
Bacteriën en wormen in het groeibed zetten het gewonnen ammonium om in nitraat, de voornaamste voedingsstof voor planten.
6
Het nitraat dat geproduceerd wordt door de bacteriën en wormen is voedsel voor de planten.
7
Eenmaal gefilterd door de planten stroomt het gefilterde water weer terug in het vissenreservoir.
8
Op de floating raft bevinden zich de planten. Door de gaten van dit drijvende bed kunnen de wortels van de planten manifesteren.
9
De groeitorens zijn bedoeld voor het verticaal kweken van eetbare planten, kruiden en groentes. Doordat er volop voedsel en zuurstof bij de wortels komt ontwikkelen deze zich erg snel.
10
Door een simpele techniek wordt het groeibed met het vruchtbare water gevuld en stroomt het na verloop van tijd geheel leeg. Hierdoor staan de plantenwortels afwisselend met en zonder water.